Veelgestelde vragen

1. Hoe vraag ik opvang aan ?

2. Hoe moet ik mijn kind inschrijven in het Gentse basisonderwijs?

3. Hoe moet ik mijn kind inschrijven in het Gentse secundair onderwijs?

4. Waar vind ik opvang tijdens de vakantie?

6. Hoe vraag ik een speelstraat aan?

7. Hoe kan ik solliciteren in het Gentse stedelijk onderwijs of kinderopvang?

 

1. Hoe vraag ik opvang aan voor mijn kind (0-3 jaar)?

Op zoek naar een opvang voor jouw baby’tje of peuter? Bekijk het volledige aanbod aan kinderopvang in Gent op de nieuwe website www.kinderopvang.gent .

Registeren kan je op deze website of telefonisch via Gentinfo (09/210.10.10) en een aanvraag indienen voor maximum 5 opvanglocaties. 9 maanden voor de start van de opvang krijg je als ouder bericht over je aanvraag.

De medewerkers van het Kinderopvangpunt Gent bemiddelen met de opvanginitiatieven voor ouders die drie maanden voor de geplande opvangdatum nog geen opvang hebben.

 

 

2. Hoe en wanneer kan ik inschrijven in het Gents Basisonderwijs?

Alle Gentse scholen van het gewoon basisonderwijs gebruiken dezelfde aanmeldings- en inschrijvingsperiodes.

Deze regeling geldt voor alle kinderen die voor de eerste keer naar school gaan (instappers) én voor de kinderen die een nieuwe school wensen vanaf het volgende schooljaar.

Er zijn 3 periodes:

  1. oktober: Voorrangsperiode voor instappers die broer of zus zijn van een kind die al in de school ingeschreven is en voor kinderen van personeel
  2. februari: Aanmeldingsperiode voor alle kinderen die niet kunnen genieten van bovenstaande voorrang
  3. na de paasvakantie: Inschrijvingsperiode voor kinderen van ouders die geen gebruik maakten van de aanmeldingsprocedure.

 

Hier kan je je kindje aanmelden. Hier vind je hulp bij het zoeken van een geschikte school. 

Inschrijven voor het huidige schooljaar en voor het buitengewoon onderwijs gebeurt op de school zelf en kan als er een vrije plaats is.

 

3. Hoe en wanneer kan ik inschrijvingen in het Gents Secundair onderwijs?

Net zoals voor het basisonderwijs kunt u uw kind dat de overstap maakt van het lager naar het secundair onderwijs online aanmelden. Dit kan voor alle Gentse scholen en enkele scholen in de buurgemeenten.

Hier kan je je kind aanmelden. Hier vind je hulp bij het zoeken van een geschikte school.

Inschrijven voor het huidige schooljaar of voor hogere jaren gebeurt op de school zelf en kan als er een vrije plaats is. 

 

4. Waar vind ik opvang tijdens de schoolvakanties (3-12 jaar) ?

Stibo:

Stad Gent organiseert in de locaties voor buitenschoolse opvang ook opvang tijdens de schoolvakanties. Via deze website www.kinderopvang.gent/vakantieopvang kan je tijdens de inschrijvingsperiodes uw kind inschrijven voor vakantieopvang en vind je ook andere vakantie-initiatieven.

 

De Pretfabriek:

De Pretfabriek is een speelpleinwerking voor kinderen.

De Pretfabriek is open tijdens de paas- en zomervakantie in de Basisschool De Wijze Boom (St Baafskouterstraat St Amandsberg). Tijdens de zomervakantie is er een busdienst (vanuit Mariakerke, Wondelgem en Gent Centrum).
Kostprijs is 3 euro voor een halve dag ( 0,60 euro sociaal tarief ) en 5 euro voor een volle dag (1 euro sociaal tarief).

Inschrijven kan via Gentinfo 09 210 10 10

Op de website van de Jeuddienst vind je nog veel meer mogelijkheden.

 

5.Wens je een speelstraat aan te vragen?

Een speelstraat is een straat die gedurende een bepaalde periode volledig voorbehouden is voor spelende kinderen en de buurtbewoners.

Ideaal dus voor wie wil hinkelen, badmintonnen, rolschaatsen of kletsen met de buren.

Ga naar deze website voor meer informatie.

 

6. Wil je werken binnen het stedelijk onderwijs of de kinderopvang?

Indien je wenst te solliciteren binnen het stedelijk onderwijs kan je telefonisch contact opnemen via 09 268 21 20 of solliciteer hier online.

Indien je wenst te solliciteren binnen de stedelijke kinderopvang, kan je telefonisch contact opnemen via 09 266 75 60 of solliciteer hier online.